Hangterápia hangtálakkal-online hangfürdő

Don Juan Matus tanításai szerint a világ nem az általunk érzékelt szilárd tárgyakból áll, hanem energiamezők halmaza – és ez az álláspont a modern fizikától sem idegen.
Don Juan azt is elmondja, hogy a vágyak és ideák világának vajmi kevés befolyása van az emberek életére. Sokkal inkább az energia, illetve a személyes erő, a rendelkezésünkre álló energia határozza meg.
Tehát az, hogy mi lehetséges, és mi lehetetlen a számunkra az a rendelkezésünkre álló energia függvénye. Ennek lényegi eleme az a tény, hogy valójában mindannyian energiamezők vagyunk.
Habár mindenki rendelkezik energiával, megfigyelhetjük, hogy a köznapi ember összes energiáját lekötik az élet rutinfeladatai, melyeket teljes egészében a múltja határoz meg.

A köznapi életben minden energiánkat felemészti az ismert dolgok világa, semmit nem hagyva az ismeretlen felfedezésére. Bármilyen új, megszokott cselekedeteink körébe nem tartozó vállalkozás végrehajtása, „szabad”, hasznosítható energiát követel meg.
Ezért tornyosul olyan hatalmas nehézség a köznapi emberek elé, amikor meg akarnak változtatni egy állapotot, vagy új, a „normálistól” eltérő helyzetet akarnak létrehozni: nincs elég „felhasználható” energiájuk.
A harcos tudja, hogy az ismeretlenbe történő bemerészkedés, és az ehhez szükséges változtatások nem csak, hogy rengeteg energiát, de rengeteg „felhasználható” energiát igényelnek. Bár fénylények vagyunk és energiából állunk, mégis minden cselekedetünk energia-megtakarítással vagy-pazarlással jár.

A dolog kulcsa a következő: ha abbahagyjuk önmagunk ego ként való érzékelését, és elfogadjuk, hogy fénylő energiamezők vagyunk, akkor nem csak a valóságfelfogásunkat, de a viselkedésünket is meg kell változtatnunk. Ego ként kényszerítve érezzük magunkat, hogy az ego nevében megvédjük köznapi magunkat, és megerősítést, visszaigazolást keressünk (az ego nevében végrehajtott) cselekedeteinkre, energiamezőként viszont arra kell irányítanunk figyelmünket, hogyan használjuk ezt az energiát: vajon az csökken vagy nő-e.
Ennélfogva cselekedeteink az energia megfelelő használatának irányába, a feddhetetlenség irányába mozdulnak el. Saját lényegünkre, mint energiamezőre való tekintettel, az alábbi premisszákat állíthatjuk fel:
Minden, amit az élőlények tesznek, és ami megtörténik velük, a saját energiaszintjüktől, más néven személyi erejüktől függ. Minden lény energiaszintje három alapvető tényezőtől függ: a fogantatásukkor rendelkezésre álló energiamennyiségtől; a születésüktől eltelt idő alatti energiafelhasználás módjától; és attól, hogy jelenleg hogyan használják ezt az energiát.
A köznapi emberek energiafelhasználásának módját általában nem a lehetőségeik vagy döntéseik, hanem a múltjuk (személyes történelmük) határozza meg. Habár általában az ember összes energiáját felemésztik a személyes történelme által megszabott (meg)szokások, mindenki számára adott a változtatás lehetősége: megváltoztathatja energiafelhasználásának módját („átirányíthatja” az energiáját), takarékoskodhat az energiájával, és növelheti azt.
Minden, az emberi lények személyi energiájával kapcsolatos állítás az összes többi élőlényre is igaz, mivel mindannyian energiamezők vagyunk. Minden, amit az élőlények tesznek, és ami megtörténik velük, a saját energiaszintjüktől, más néven személyi erejüktől függ.

A köznapi emberek általában úgy gondolják, hogy a történéseket rajtuk kívül álló tényezők határozzák meg, mivel ezek az események fizikailag távol esnek tőlük, vagy mert szeretik magukat „karakterisztikus személyiségeknek” hinni, pedig csak az egojukkal azonosulnak.
Ezért gyakran hallhatjuk, amint az emberek balszerencséről beszélnek, mintha valami tőlük független dolog történne velük.
Úgy érzik, hogy az események (különösen a kellemetlen események) kifejezetten az ő bosszantásukra történnek meg, hogy a dolgok „ellenük vannak”, mert „valaki” tesz velük „valamit”. Vagy ha felvállalják, hogy a problémák belőlük erednek, akkor olyan dolgokról beszélnek, amiket nem képesek befolyásolni: „egyszerűen ilyen vagyok”, „nincs elég akaraterőm”, „hirtelen haragú ember vagyok”.
A születéskori energiaszint megállapításának egyik lehetséges módja az összegzés gyakorlata. Egyfajta vázlatos képet a múltad rövid áttekintésével is kaphatsz az energia kérdésről.
Az alábbiakban néhány olyan utalást találsz, melyek segítenek megállapítani a születésedkor rendelkezésre álló energiaszintet, ám ezek csak általános irányelvek, semmiképpen sem pontos szabályok.

Magas energiaszint:

  • Nyugtalan, kíváncsi gyermek, mindent megvizsgál, új játékokat eszel ki
  • Népszerű a társai körében, született vezető
  • Önálló gyermek, nem kér engedélyt a tetteihez
  • Vonzza az ismeretlen
  • Elfoglalt kamasz, lekötik a saját dolgai
  • Koraérett a szerelem terén
  • Könnyen megtanul pénzt keresni
  • Népszerű a barátai és az ellenkező nem tagjai körében
  • Egészséges Nem esik nehezére önálló életet kezdeni
  • Szerencsés
  • Sikeres
  • Alacsony energiaszint:
  • Félénk gyermek, mindenhez engedélyre van szüksége
  • Szorosan kötődik az anyjához
  • Mindentől fél Nem vezető-, inkább követő-típus Sokat betegeskedik
  • Lusta kamasz Sokat gondolkodik, keveset cselekszik
  • Nincs túl nagy sikere az ellenkező nemnél
  • Nem akar elköltözni szüleitől, szinte úgy kell kidobni
  • Későn kezd munkát keresni
  • Gyakran vall kudarcot
  • Balszerencsés

 

Oszd meg másokkal is!