"Tekerj a zöldbe!" - Istvánújfalusi Bortúra - 2022.10.30.

A Csongrádi Egészségmegőrző és Természetvédő Egyesület 2022.október 29-én szezonzáró „Tekerj a zöldbe!” országos kerékpártúra programsorozatának utolsó eseményét tartotta.

Kisebb baráti társaság gyűlt össze a csongrádi városháza előtt, ahol a Csongrádi Hegyközség székhelye található.
Legmesszebbről orosháziak csatlakoztak a „Tekerj a zöldbe” Istvánújfalusi bortúrához, akik az utolsó lehetőséget még ki akarták használni, hogy felfedezzék a csongrádi borvidéket és finom borokat kóstoljanak.
Tisza folyó fa hídjánál kialakult a végleges 14 fős létszám és az öregszőlőkön keresztül biciklizett a csapat az Ungerbauer Családi Pincészet felé. Meglátogatták a szőlőskertek leghangulatosabb tornácos családi házát, amely a család otthona és a borkóstolók egyik helyszíne. Ungerbauer György 52 éve foglalkozik borászattal (https://ungerbauer.hu) , 40 hektáros területen. Lányával közösen 12 szőlőfajtát termesztenek, itt található az ország legnagyobb szőlőiskolája, vagyis ahol a szőlő szaporítóanyag beszerezhető. Finom, ízletes palackozott minőségi borokat kóstolhattunk Ungerbauer
Anikó jóvoltából. A kerékpáros társaság kedvence a Kékfrankos Rozé után a Csongrádi Szürkebarát volt. Tovább haladva a Bokrosi Borpince irányába, már csak az istvánújfalusi tanyán állt meg a társaság, amit a helybéliek Csúros Pali pincéjének neveztek el.
A szőlős gazda 60 évvel ezelőtti oklevelei díszítették a régi földbe vájt pince falait. Étellel is itallal kedveskedtek a kerékpártúra vezetők, hisz ünnepi alkalom volt ez a záró program. J

óna Kitty (https://tortam.hu) ropogós kovászolt kenyeret sütött, ami friss kacsazsírral és lila hagymával a legjobb borkorcsolya volt. Roston húsok és zöldségek is készültek még szabad tűzön azoknak, akik megéheztek a túra alatt. Éhes és szomjas nem maradt senki! Az ünnepi hangulatot a „Tekerj a zöldbe!” díjak kiosztása koronázta meg.
A díjat Veres Irén programszervező adta át, aki gratulált Csepregi Máriának, aki a legtöbb kerékpártúrán vett részt és Fejes Imrének, aki legidősebb résztvevője volt a programoknak. Mindenki megköszönte a sikeres szabadidősport programszervezést Tuloki Zalánnak, aki rendezvényszervező diákként sok tapasztalatot szerzett.
Itt szeretnénk megemlíteni Vadász Tibor polgárőrt, aki a túrák alkalmával a veszélyes országúti kereszteződésekben és a Tisza-folyó közúti hídján segítette a biztonságos átkelést.
A bortúrán nem volt jelen az 4,5 éves Sebők Áron, aki külön díjat kapott, mivel legfiatalabbként kisbiciklivel 25 km-t hosszú távot tett meg a családi kerékpártúrán szüleivel.
A jó hangulatú kerékpáros társaság bortúrája után, defekt és bármilyen probléma nélkül sikeresen zárta napnyugtával a programot.

Köszönjük a „Tekerj a zöldbe” munkatársainak és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségnek valamint az Aktív Magyarországnak, hogy támogatta a Csongrádról induló kerékpártúráinkat.
Oszd meg másokkal is!