Tekerj a Zöldbe!

2022.06.05.

2022.06.04. 10 órakor megeredt az eső Csongrádon. Mindenki, aki ezen a napon a Csongrádi Egészségmegőrző és Természetvédő Egyesület 65 km hosszú távú kerékpártúráján szeretett volna részt venni, azt kérdezte, hogy ” most mi lesz?”

A csongrádi Fa-hídnál a gyülekező kicsit elhúzódott, mivel az oda érkezők behúzódtak a gátőrháztető alá. A nyári esőtől a hangulat csak jobb lett, így elindultunk az első találkozási ponthoz, ahová a szentesi kerékpáros társaink, már csurom vizesen begurultak. Láthatósági mellényeket vettünk magunkra és a polgárőrség segítségével átkeltünk a csongrádi MOL benzinkút kereszteződésen.

Felgyőre kerékpárúton megérkezve a Geda halomnál vártuk a hozzánk csatlakozó újabb bringásokat. A nap is kisütött és a szélirány is nekünk kedvezett. A kerékpáros túravezetőnk a kacskaringós közúton Csanytelek központjába vezetett, ahol a kerékpártúrát kísérő autó várta a csoportot.

Alapos frissítőt tartva, Csanytelekről érdekességeket felidézve, az addigi 25 km táv teljesítése után 26 fő a Tisza folyó mentén a töltésen haladt a mindszenti révig. Ahol a révészt várva, Peres Károly különleges hegyi bringáját mindenki észrevette. Elmesélte, hogy kerékpárok tervezésével foglalkozik és saját maga készítette, amivel a túránkra érkezett. Érdekesség volt a kötéllel kibiztosított komphajón átkelni, mivel a víz sodrása vitte át szépen, lassan a Tisza túloldalára.

A visszaúton a kerékpáros túra csoport a zöldellő árteret választotta, egy kiváló helyismerettel rendelkező bringás javaslatára, így Szegvár kihagyásával egész Szentesig tekertünk a madárcsicsergős természetben. Viccmesterünk megnevettette a búcsúzó szentesi bringásokat, ekkor eldöntöttük, hogy az Életjel Egyesület által felajánlott pólót a “legjobban öltözött túrázó” díját Sebők Laci veheti át.

Útvonalunk érintette a rendkívül veszélyes Szentes-Csongrád közúti hidat, melyen motoros felvezetéssel és 2 kísérő autóval haladtunk át, amit köszönünk Vadász Tibor polgárőrnek. A “Tekerj a zöldbe!” kerékpártúra a Tisza mentén szabadidősport program 13.30 órakor zárult, ha a Kőrös-torokban és a Szentesi strandon folytatódó meggy sörözést már nem vesszük számba. Köszönjük mindazoknak, akik a szakadó eső ellenére is nekivágtak a bringás kalandnak és beszélgetve, jó hangulatban velünk együtt sportoltak.

2022.07.09.

Büszkeségünkre a mi szervezésünkben nem csak hangzatos szlogen a „hazai aktív turizmus”, hanem maga a valóság.

Az országos programsorozat részeként szervezett „Tekerj a zöldbe!” lila levendulák közt szabadidősport programunkra Makóról is érkeztek fiatalok. Interneten találtak rá a programunkra, weboldalunkon tájékozódtak a lehetőségekről és eldöntötték, hogy Flexi buszon utaznak hozzánk 75 km-t, majd itt helyben az egyesületünktől bérelnek kerékpárokat és részt vesznek a kerékpártúránkon.

Július 9- én pontosan 10 órakor indult a csoport a csongrádi haranglábtól, néhány szentesi bringástársunk vesztére, akik késve érkeztek a gyülekező helyre. A kerékpártúránk célja a Levendula farm meglátogatása volt, ahol a városunkban népszerű levendula szüret került megrendezésre.
A kerékpártúrázó csoport kerülőúton érkezett a levendula mezők közé, mivel a túravezetők két útvonalat dobtak fel a résztvevőknek.

A rövidebb 27 Km távon közúton és kerékpárúton haladt a csoport, ahol csak a széllel kellett megküzdeni. A vagányabbak a terep bringázást is választhatták, ahol a Csongrádi Kónyaszék Természetvédelmi terület földútjain, a virágzó napraforgó táblás alföldi tájon 35 km tekerve juthattak el a levendulaszüretre. Kiváló időzítéssel, mire az elkésett szentesiek hatalmas virágcsokrot szedtek, addigra mindenki megérkezett a friss illatú levendula mezőre.

A túra legfiatalabbja a 9 éves Milán, aki édesanyjával vett részt, az eddigi leghosszabb távját teljesítette és egy hatalmas hamburgerrel meg is ünnepelte. A rendezvényen levendulaszörpöt, levendulás túrósrétest, levendula mézet és még levendulából készült sok-sok terméket lehetett megkóstolni.

A túrázók 24 fős csoportja kiváló hangulatban töltötte a szombati napját egy újabb élményt szerezve a magyarországi dél- alföldi programokból.
Köszönjük Tályai Gábornak, aki kiválóan ismeri a bringás útvonalakat, hogy a terepen vezette a csoportot és hálával tartozunk azért is, hogy a láncleeséseket, defekteket gyorsan megjavította mindenki.

2022.07.24.

Zarándok kerékpártúra a Tiszaalpári kolostorhoz beszámoló
A zarándoklat olyan közös esemény, mely során egymást közvetlenül nem ismerő emberek felkeresnek egy szent helyet.
A zarándokút során nem csak a megérkezés a fontos, hanem maga az út megtétele is.
Ezzel az elhatározással indult útnak a csongrádi Nagyboldogasszony templomtól július 23-án egy 23 fős kerékpáros túracsoport.

A templom plébánosa a templomkertben áldását adta a jelenlévőkre és az elhatározásra, hogy az év legforróbb napján szerencsével járjunk utunk során.
Többeket a kíváncsiság hozott el erre az eseményre, hiszen a helybéliek is keveset tudnak a Szent Benedek lányai kolostor életéről. A tikkasztó hőségben sárgán virító búzatáblák és napraforgók között vezetett az utunk Tiszaalpárra.

Megdöbbenésünkre gyermek zsivajtól hangos volt a templom udvara, mikor Ágnes nővér fogadta a megérkező kerékpározókat. Ezután még inkább elbűvölt minket, hogy egy csodálatosan egyszerű, kimondhatatlan nyugalmat és békességet árasztó templom padjaiban ülhettünk. Megemlékeztünk Európa védőszentjéről Szent Benedek apátról, aki írásba foglalt olyan erkölcsi szabályokat, melyek az embert tisztességesebb cselekedetekre ösztönzi.

Megismertük a templom és a hozzá tartozó kolostor történetét és megtudtuk, hogy napjainkban is a bencés rendhez tartozó apácák otthona. Lélegzetelállító volt látni a természettel való harmóniát és békességet. Zöldségeket termesztenek, állatokat tartanak, hatalmas parkot, erdőt gondoznak, konyhát üzemeltetnek. A nyári gyermektáborukban a faluból és messziről érkezett gyermekek játszanak. Idősek bennlakásos otthona működik, ahová a helybéli tanyákból és messzebbről érkezők ápolásra és megnyugvásra találnak. A kolostor bejárása után hűtött citromos limonádéval kínáltak minket, melyet a társaság beszélgetve, nyugodtan elfogadott.

A tervezettnél jóval több időt maradtunk ezen a szent helyen, ahol mindenki töltekezhetett nyugalommal, békességgel. A zarándok túrán résztvevők közös adományukkal köszönték meg a lehetőséget. A haza felé vezető 16 km hosszú utunkon pihenőt tartottunk Bokroson, ahol a Bokrosi Fogathajtó Verseny zajlott. Ezen a kerékpártúrán fokozottan ügyeltünk egymásra, mindenki kapott a kísérőautóból friss vizet, hiszen hazaérkezésünkkor 45 celsius meleget mutatott a hőmérő. Köszönjük a makóiaknak, szentesieknek, felgyőieknek, hogy velünk tartottak a „Tekerj a zöldbe!” országos kerékpáros túra sorozat csongrádi eseményén.

2022.08.06.

2022.08.06-án szombat reggel Tiszán innen Tiszán túl „Tekerj a zöldbe!” kerékpártúrára indult 22 bringás, akik a hőségriadó és a csongrádi KTN fesztivál programdömpingje ellenére elhatározták, hogy a Tisza folyó túloldalán lévő 1000 fős lélekszámú Tiszasasra bringáznak.

Alighogy átkeltünk a Fa-hídon és megkezdtük a túránkat, a Tisza-gát tetején a semmiből, szempillantás alatt egy őz ugrott ki. Úgy rugaszkodott el, hogy a teljes gát szélességét egy ugrással szelte át! Hihetetlen volt látni a repülő őzet, aminek a lába az egyik túrázónk fejét éppen elérte.
Rögtön kikiáltottuk a nap hősének és mivel sérülés nem történt, az ijedtség ellenére tovább karikáztunk.
Az Ellés parti monostornál kis pihenőt tartottunk, ahol hamuba sült pogácsával kínáltuk egymást. Tiszasason a templomkert sétányon hosszan pihentünk, majd megtaláltuk a falu híres sas madár szobrát is, ahol hideg vízzel töltöttük fel a kulacsokat. Csépa irányába egy meseszép alföldi tájon indultunk tovább.

A kerékpártúra teljes távja 35 km volt, de a menetidő a tervezettnél 1 órával hosszabbra nyúlt. Nem éppen azért, mert minden kútnál, minden templomnál, minden jégkrémárusnál, minden árnyékos helynél megálltunk, hanem azért mert kitaláltuk, hogy lerövidítjük a jól megtervezett útvonalat. 🙂 A régi mondás nem csak átvitt értelemben igaz.
Járt utat, járatlanért el ne hagyj!

A rossz állapotú csépai közútról letértünk a napraforgóföldek közti dűlő útra, mivel szinte láttuk a Tisza-gátat, ahol folytattuk volna az utunkat. Rázott, porzott, kanyargott és tűzött a nap. 42 celsiust mutatott a hőmérő! A jó társaság és a móka mesterünk kifogyhatatlan történetei jól elszórakoztattak mindenkit. A szervezők pólóval, energia itallal, ajándék kulaccsal kedveskedtek a résztvevőknek. Köszönjük a “Tekerj a zöldben!” országos túrasorozat szervezőknek, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségnek és az Aktív Magyarországnak, hogy lehetővé tették programunk megszervezését.
Oszd meg másokkal is!