"Tekerj a zöldbe!" - I. Zarándok kerékpártúra - 2022.07.24.

Zarándok kerékpártúra a Tiszaalpári kolostorhoz beszámoló
A zarándoklat olyan közös esemény, mely során egymást közvetlenül nem ismerő emberek felkeresnek egy szent helyet.
A zarándokút során nem csak a megérkezés a fontos, hanem maga az út megtétele is.
Ezzel az elhatározással indult útnak a csongrádi Nagyboldogasszony templomtól július 23-án egy 23 fős kerékpáros túracsoport.
 
A templom plébánosa a templomkertben áldását adta a jelenlévőkre és az elhatározásra, hogy az év legforróbb napján szerencsével járjunk utunk során.
Többeket a kíváncsiság hozott el erre az eseményre, hiszen a helybéliek is keveset tudnak a Szent Benedek lányai kolostor életéről. A tikkasztó hőségben sárgán virító búzatáblák és napraforgók között vezetett az utunk Tiszaalpárra.
 
Megdöbbenésünkre gyermek zsivajtól hangos volt a templom udvara, mikor Ágnes nővér fogadta a megérkező kerékpározókat. Ezután még inkább elbűvölt minket, hogy egy csodálatosan egyszerű, kimondhatatlan nyugalmat és békességet árasztó templom padjaiban ülhettünk. Megemlékeztünk Európa védőszentjéről Szent Benedek apátról, aki írásba foglalt olyan erkölcsi szabályokat, melyek az embert tisztességesebb cselekedetekre ösztönzi.
 
Megismertük a templom és a hozzá tartozó kolostor történetét és megtudtuk, hogy napjainkban is a bencés rendhez tartozó apácák otthona. Lélegzetelállító volt látni a természettel való harmóniát és békességet. Zöldségeket termesztenek, állatokat tartanak, hatalmas parkot, erdőt gondoznak, konyhát üzemeltetnek. A nyári gyermektáborukban a faluból és messziről érkezett gyermekek játszanak. Idősek bennlakásos otthona működik, ahová a helybéli tanyákból és messzebbről érkezők ápolásra és megnyugvásra találnak. A kolostor bejárása után hűtött citromos limonádéval kínáltak minket, melyet a társaság beszélgetve, nyugodtan elfogadott.
 
A tervezettnél jóval több időt maradtunk ezen a szent helyen, ahol mindenki töltekezhetett nyugalommal, békességgel. A zarándok túrán résztvevők közös adományukkal köszönték meg a lehetőséget. A haza felé vezető 16 km hosszú utunkon pihenőt tartottunk Bokroson, ahol a Bokrosi Fogathajtó Verseny zajlott. Ezen a kerékpártúrán fokozottan ügyeltünk egymásra, mindenki kapott a kísérőautóból friss vizet, hiszen hazaérkezésünkkor 45 celsius meleget mutatott a hőmérő. Köszönjük a makóiaknak, szentesieknek, felgyőieknek, hogy velünk tartottak a „Tekerj a zöldbe!” országos kerékpáros túra sorozat csongrádi eseményén.
Oszd meg másokkal is!