Rendezvénynaptár 2024

1. Mozgásprogram/ 4 alkalommal Kerékpártúrák a Dél-Alföldön

Magyarország, Csongrád

Dátum: 2023.04.01.- 2024.03.31.

Olyan dél-alföldi kerékpártúrák szervezése a célunk, melyen a helyi természeti értékeket tudjuk bemutatni a csongrádi fiatalok számára. Rendszeres fizikai aktivitások által célzottan üzenetet közvetítünk a fiatal generáció felé, a levegőszennyeződéssel, saját környezetünk felfedezésével, közösségi összetartozás érzésével kapcsolatosan. A szabadidősport programokon kerékpáros túravezető által 20-40 km hosszú túrákat szervezünk. 1 túra: Kerékpártúra a Tisza folyó mentén 2.túra: Éjszakai kerékpártúra a SzélCsend tanyára 3.túra: Családi kerékpártúra és sport vetélkedő a Kőrös folyó torkolatnál 4. Kerékpártúra és demonstráció az Európai Autómentes Napon

2. Alkotóprogram/Online fotópályázat - A Föld vízforrásai

CSETE Egyesületi online felületeken

Dátum: 2024.04.01.-2025.01.15.

A Föld Világnapja alkalmából fotópályázatot írunk ki ahol online módon bárki csatlakozhat saját alkotás megküldésével. A résztvevőket 3 kategóriában díjazzuk. Az alkotó programmal a célunk, hogy a fiatalok életszemléletét formáljuk, segítsünk olyan elfoglaltságot találni, melyben érdeklődési köre megnyílik és kutató munkába kezd, igyekszik megismerni a témával kapcsolatos problémákat, megoldásokat. A nyilvánosság biztosításával és a díjazással sikerélményt szeretnénk nyújtani. Az egyesület online kezdeményezését hagyományteremtés céllal 3.alk. szervezzük. Az eseményt online szervezzük és online díjazzuk.

3. Természetvédelmi program/Szemétszedés a Tisza-parton

Csongrád, Fa-híd

Dátum: 2024.04.01.-2025.03.31.

„Örökbe fogadunk” az önkormányzattól egy 5 km hosszú Tisza folyó menti partszakaszt, melyet felelősök megjelölésével 1 éven keresztül rendszeresen tisztán tartunk. A városi önkormányzattal és a helyi iskolákkal közösen 80 fő gyermek bevonásával és 10 fő felnőtt önkéntessel valósítjuk meg. A szemétszedés időpontjait igazítjuk az országos „Te szedd!” szemétgyűjtési akcióhoz. Szeretnénk a helyi lakosok figyelmét felhívni a közvetlen környezetünk szépségére és a természeti értékeink megóvására. Ezért online úton is hangot adunk a tiszai szemét elhelyezés problémáiról és megoldási lehetőségekről, az ártéri erdő tisztántartásáról.

4. Az egyesület online bemutatkozása

CSETE Egyesületi online felületeken

Dátum: 2024.04.01.-2025.03.10.

17 éve működő egyesületünk tevékenységét szeretnénk további online felületeken is megjeleníteni, természetvédelemmel kapcsolatos célkitűzéseinknek hangot adni. Az online munkába a fiatal önkéntesek könnyen bevonhatók és eredményesen tevékenykednek. Terveink szerint több fiatalt tudunk megszólítani. Weboldalunk fejlesztése, aktualizálása, TikTok megjelenés és facebook események, fotógalériák, kisfilmek készítését tervezzük.

5. Mozgásprogram/ Hátrányos helyzetű gyermekek vízi foglalkozás

Csongrádi uszoda és Fürdő, 6640 Csongrád, dob utca 5.

Dátum: 2024.06.01.-2024.09.15.

Egészségkárosodott 9-14 éves gyermekek úszásoktatását szervezzük, ahol szakember foglalkozik az úszás alapjainak oktatásával a vízben való mozgás megszerettetésével. A vízi foglalkozások a nyári szünetben kerülnek megrendezésre a hátrányos helyzetű családok bevonásával. A vízi foglalkozások száma: 15 alkalom Célunk, hogy azok a gyermekek is szerezzenek sporttal kapcsolatos vízi élményeket, akik maguk nem lesznek versenysportolók, de szabadidejükben szívesen úsznak, vagy vízilabdáznak. Fontosnak tartjuk, hogy a Tisza melletti városunkban minden gyermek tudjon úszni, nyáron élvezze és strandoljon az élő vizeinkben. Szeresse meg a helyi természetadta lehetőségeket.

6. Saját képzés/Civil érdekképviselet és önkéntesség témában

Csongrád, Városi Könyvtár Baja, Főtér Pansió

Dátum: 2025.02.10.-2025.03.10.

Fiataok számára szervezünk saját képzést, melynek célja az önkéntesség népszerűsítése és a civil érdekek képviseleti lehetőségeinek bemutatása. Szeretnénk, ha az egyesületünk tagsága tovább bővülne fiatalokkal és átvennék a kezdeményezést az idősebb egyesületi tagoktól. Célunk, hogy bővítsük a fiatalok szemléletét, találják meg helyüket, segítsünk beilleszkedni a társadalomba. fedezzék fel a lehetőséget, hogy kitűzött célokra szükség van és annak elérési módja lehetséges. 1.képzés: 2025.02.10. Téma: Civil érdekképviselet lehetőségei Csongrád-Csanád Vármegyében 2.képzés: 2025.03. 05. Téma: Önkéntes munka lehetőségei, hátrányos helyzetűek megsegítésére 3. képzés: 2025.03.10. Téma: Az adománygyűjtés módja és lehetőségei Helyszín: Baja

7. Ünnepi évzáró egyesületi közgyűlés és beszámoló

Csongrád, Városi Könyvtár

Dátum: 2025.02.12.-2025.02.28.

A CSETE Egyesület 15.jubileumi ünnepi közgyűlése a soron következő, ahol szeretnénk kiemelni azokat a személyeket, akik sokat tettek a helyi fiatalok közösségének kialakításában, a város természetvédelmi munkájában. Az önkénteseknek megköszönjük a munkájukat. A közgyűlés megszavazza az éves beszámolót. Résztvevők várható létszáma 50 fő.

„Tekerj a zöldbe!” országos kerékpártúra sorozat, magyarországi aktív turizmus programok

  1. „Tekerj a zöldbe!” Csongrádtól Bokrosig
  2. kerékpártúra a Tisza mentén „Tekerj a zöldbe!”
  3. „Tekerj a zöldbe!” lila levendulák közt
  4. „Tekerj a zöldbe!” III. zarándok kerékpártúra a Tiszaalpári kolostorhoz
  5. Tiszán innen Tiszán túl „Tekerj a zöldbe!”
  6. „Tekerj a zöldbe!” IV. Zarándok kerékpártúra a tiszaalpári Szent Benedek lányai kolostorhoz
  7. „Tekerj a zöldbe!” Istvánújfalusi bortúra
  8. „Tekerj a zöldbe!” a diáksport program
Oszd meg másokkal is!